Tết Chol Chnam Thmay -Tết năm mới của người Khmer

Rate this post

Vietnami zakonisht do ta shohë Vitin e Ri Hënor më 1 janar të kalendarit hënor, por njerëzit Khmer nuk e festojnë atë Tet. Kmerët festojnë Vitin e Ri rreth tetorit. Dhe ky Tet quhet Chol Chnam Thmay Viti i Ri

Çfarë është Festivali Chol Chnam Thmay?


Chol Chnam Thmay, i njohur gjithashtu si Viti i Ri Kmer, është festivali më i madh dhe më i pritur i vitit. Kmerët presin 3 ditë Tet për të shkuar në tempull për t’u lutur që të gjithë në familje të jenë të lumtur, të kenë një korrje të mirë në vitin e ri dhe gjithashtu një mundësi për të treguar respekt për gjyshërit dhe prindërit.

tet-chol-chnam-thmay-5

Në cilën ditë është Chol Chnam Thmay Tet?

Kmerët marrin muajin e parë tetorin e kalendarit kinez (kalendarin hënor). Ai muaj quhet Giai Dac (Kia-to). Sidoqoftë, në ditët e sotme njerëzit Kmere festojnë Vitin e Ri ose Chol Chnam Thmay Viti i Ri mesi i prillit të kalendarit, duke mos mbajtur më zakonin e vjetër”.

Chol Chnam Thmay Tet është gjithashtu festa më e rëndësishme Tet e vitit për njerëzit Kmer në Jug (Vietnam) dhe zakonisht mbahet në mes të prillit çdo vit. Kmerët përdorin kalendarin budist për të llogaritur datat, dhe fillimi i vitit të ri do të mbahet rreth fillimit të muajit Tet (prill i kalendarit diellor), kjo është gjithashtu koha për të korrur të korrat në vit, pas një Të korrat e bollshme Njerëzit falënderojnë me gëzim Budën për bekimin e tij dhe organizojnë një sërë aktivitetesh argëtuese dhe luten për një korrje të bollshme në vitin e ardhshëm.

Burimi Chol Chnam Thmay Viti i Ri

Dita e Vitit të Ri buron nga një histori e vjetër si kjo: një herë e një kohë ishte një burrë i quajtur Dhammabal Palakumar, ai ishte një njeri jashtëzakonisht inteligjent që mund t’u përgjigjej të gjitha pyetjeve edhe më të vështirave. I madhi Brahma MahaBrahma mësoi se ishte shumë i zemëruar, një ditë u shfaq para Dhammabal Palakumar dhe bëri tre pyetje jashtëzakonisht të vështira, domethënë “ku mund të gjej lumturinë në mëngjes, pasdite dhe natën, ku mund të gjej lumturi? ku?”, MahaBrahma tha se nëse nuk mund të përgjigjej, do t’i pritej koka, dhe nëse ai përgjigjej, MahaBrahma do të priste kokën e tij.

tet-chol-chnam-thmay-3

Kur Dhammabal Palakumar e dëgjoi këtë, ai u pikëllua shumë dhe shkoi në pyll, kur papritmas dëgjoi dy shqiponja që i thoshin njëra-tjetrës se “në mëngjes lumturia është në fytyrë, pasdite në trup dhe në mbrëmje ajo. Kjo është origjina e zakonit të Kmerëve për përdorimin e ujit aromatik për të larë fytyrën në mëngjes, për të larë trupin pasdite dhe për të larë këmbët në mbrëmje. Ai u kthye dhe i dha atë përgjigje MahaBrahma, Brahma e Madhe u dorëzua dhe iu desh të priste kokën e tij. Dai Brahma kishte 7 vajza, pasi ia preu kokën, i besoi vajzës së parë për ta vendosur në kullë, që nga ajo kohë, një herë në vit, në të njëjtën ditë kur MahaBrahma kreu vetëvrasje, shtatë vajza të Zotit zbritën në tavan. hyri në kullë, e çoi kafkën me katër fytyra të të atit në malin Tudi, ndoqi drejtimin e diellit rreth rrëzës së malit 3 herë në 60 minuta. Çdo vit një vajzë mbart një herë në rendin e çdo dite të javës. Dita e procesionit të kafkës është një ditë paqësore, kështu që është edhe dita e parë e Vitit të Ri Kmer.

Tham Khảo Thêm:  7 Cách giữ ẩm cho da không bị nứt nẻ vào mùa đông lạnh tại nhà đơn giản nhất | Tin Tức

>>>> Shih më shumë: Besimet e njerëzve Kmer në Jug

Çfarë ka Chol Chnam Thmay Viti i Ri?

Aktivitetet e këtij Viti të Ri zgjasin për 3 ditë rresht: Dita e parë quhet “Maha Songkran”, kjo është dita kur njerëzit vijnë në tempull për të ofruar temjan dhe për t’u bërë flijime paraardhësve. Në këtë ditë, Kmerët do të përdorin ujë aromatik për të larë fytyrën në mëngjes, për të larë trupin pasdite dhe për të larë këmbët në mbrëmje. Dita e dytë quhet “Virak Wanabat”, kjo është dita kur njerëzit do të japin lëmoshë për fatkeqit dhe nevojtarët. Dita e tretë quhet “Tngay Leang Saka”, kjo është dita kur njerëzit përdorin ujë aromatik për të larë Budën, fëmijët përdorin ujë aromatik për të spërkatur pleqtë, ata besojnë se duke vepruar kështu do të sjellë jetëgjatësi dhe shëndet të mirë. të lumtur.

tet-chol-chnam-thmay-6

Festivali Chol Chnam Thmay festohet nga njerëzit etnikë Kmere për 3 ditë me radhë me shumë aktivitete të pasura dhe unike të lidhura me dy tempujt e përmendur më lart, duke u fokusuar në aktivitetet kryesore si: adhurimi i Tre Bizhuteritë, këndimi, lutjet për paqe, predikimet; festoni Vitin e Ri (mbrëmja e Vitit të Ri); Set Bat Hoi; program për të ndërtuar malin me rërë dhe malin e orizit; Buda që lahet; respektimi i rregullave; Festa e Vitit të Ri…

Set Bat Hoi

Çfarë është një grup tas? “Vendos” do të thotë të, “Bat” është një enë për ushqim dhe oferta, “Vendos një tas” do të thotë të vendosësh ushqim ose oferta në një tas për murgjit. Rituali i ofrimit të ushqimit ose 4 sendeve të nevojshme për murgjit është kthyer në një ritual të shenjtë për më shumë se 2000 vjet dhe është veçanërisht i rëndësishëm në festivalin tradicional Chol Chnam Thmay të grupit etnik Khmer.

Aktualisht, sipas momentit të zhvillimit të shoqërisë, nuk është e mundur të lejohet më Sangha Jugore të luajë bowling në rrugë dhe shpesh të shkojë në festivale, veçanërisht gjatë Vitit të Ri Chol Chnam Thmay, rituali i “vendosjes së tasit”. të mbahet brenda objektit të tempullit. Në atë kohë, Komiteti Organizativ do t’i ftojë murgjit të shkojnë në tas dhe budistët nga afër dhe larg mblidhen për të vendosur tasin, kështu që shpesh quhet “Vendosja e tasit”.

Pasi budistët të “vendosin tasin”, murgjit do të përdorin ushqimin në tas dhe do të luten për bekime për shpirtin e anëtarit të familjes së ndjerë dhe për paqe dhe lumturi për familjen e dhuruesit. Me gëzim duke u bërë oferta murgjve duke gjeneruar një mendje të pastër, duke bërë oferta pak a shumë në varësi të aftësisë së tyre për të mbjellë fara të mira për të ardhmen, duke dëgjuar mësimet e murgjve për të kuptuar të vërtetën e shkakut dhe pasojës, rimishërimin për të kultivuar Ushtrimi i trupit, fjalës dhe mendjes duke ndjekur rrugën Dharma është një aktivitet kuptimplotë dhe kuptimplotë gjatë ditës tradicionale të Vitit të Ri të grupit etnik Khmer në qytet.

Ndërtoni male me rërë dhe male me oriz

Është një nga aktivitetet e Vitit të Ri tradicional Chol Chnam Thmay. Këto male përfaqësojnë universin, pasi të ndërtohen, do të strehohen për malet dhe të nesërmen në mëngjes, do të lindin në botë.

Zakoni i ndërtimit të maleve me rërë e ka origjinën nga një legjendë e gjatë e popullit Khmer në Jug. Legjenda thotë se një herë e një kohë ishte një gjahtar që, nga i ri në të moshuar, vriste shumë kafshë. Por duke u ofruar oriz murgjve që shkonin për lëmoshë, ai u udhëzua nga një murg që të grumbullonte bekime duke ndërtuar një mal me rërë në një tempull afër vendit ku jetonte.

Tham Khảo Thêm:  Khám phá ngôi làng không điện - không sóng điện thoại yên bình ở Tây Bắc | Tin Tức

Në pleqëri, ai ishte i sëmurë dhe gjithmonë i fiksuar pas gjuetisë së tij, shihte shpesh tufa kafshësh agresive që vinin për të mbledhur borxhet e padrejta. Por falë bekimit që kishte ndërtuar një mal me rërë, ai me maturi u tha kafshëve: Shkoni numëroni të gjitha kokrrat e rërës që keni ndërtuar dhe pastaj ejani dhe mblidhni borxhin tuaj.

tet-chol-chnam-thmay-1

Kafshët ranë dakord, së bashku shkuan për të numëruar rërën, por nuk mund t’i numëronin të gjitha. Të mërzitur, ata tërhoqën zvarrë njëri-tjetrin dhe gjuetari gjithashtu u shërua nga sëmundja e tij. Që atëherë, ai u përpoq të grumbullonte virtyt në kryerjen e veprave të mira deri në vdekjen e tij. Pas vdekjes së tij, ai shkoi në mbretërinë e zanave.

Për shkak të kësaj legjende, populli Khmer në Jug ende e ruajnë praktikën aktuale të ndërtimit të maleve me rërë.

Buda duke u larë

Rituali “Buda e larjes” mbahet shpesh nga tempujt në ditën e parë të Vitit të Ri, Chol Chnam Thmay.

Ky është rituali i përdorimit të ujit të pastër aromatik të bërë nga zhytja e luleve të freskëta në ujë të pastër; para se të kryejnë ritualin “Buda e larjes”, murgjit në tempull do të adhurojnë Tre Bizhuteritë dhe do të këndojnë lutje; Pas ritualeve të adhurimit, murgjit e tempullit do të derdhin ujë aromatik në tas dhe do të përdorin degë lulesh të freskëta për t’i zhytur ato për të spërkatur me ujë aromatik mbi statujat e Budës të zbukuruara solemnisht në tavolina të gjata në oborrin e madh të tempullit. .

Rituali “Budha e larjes” me qëllim të larjes së fatit dhe fatit të keq në vit që i është ngjitur statujës së Budës, si dhe synon që përmes këtij rituali t’u sjellë fat dhe lumturi të gjithëve në vitin e ri.

Pas ceremonisë së larjes së Budës, budistët do të vazhdojnë të përdorin ujë aromatik për të larë murgjit dhe murgjit e moshuar në tempull; Pas kësaj, do të ketë një ceremoni për ofrimin e orizit dhe rrobave të reja për murgjit dhe murgjit e moshuar në tempull.

>>>> Shihni më shumë: Kostumet e njerëzve të Kmerit Jugor

Zbatoni urdhërimet

Mbajtja e porosive (e njohur edhe si devotshmëria birnore tu Bao) është një traditë e shkëlqyer e kahershme e Kmerëve që ndjekin Budizmin Theravada në Jug, e mbajtur zakonisht gjatë Vitit të Ri të zhurmshëm Chol Chnam Thmay.

Origjina e këtij shugurimi vjen nga një histori prekëse për nënën dhe vajzën si vijon: ishte një familje fatkeqe, babai i së cilës vdiq herët, kështu që nëna duhej ta zëvendësonte babanë si gjahtar për të rritur fëmijën. Djali i vetëm i këtij çifti është shumë birnor dhe dashamirës, ​​duke parë që puna e nënës së tij vret shpesh njerëz, ndaj u fsheh nga e ëma për të shkuar në tempull për t’u bërë murg për të pajtuar mëkatet e nënës së tij. Pas vdekjes së nënës, shpirti i saj në ferr nuk u mundua nga djalli, kjo ishte falë meritës së kultivimit të djalit të saj birnor.

tet-chol-chnam-thmay-4

Është nga kjo histori që kur një djalë Kmer arrin moshën madhore, ai shpesh u kërkon prindërve të tij të shkojnë në tempull për të takuar murgjit dhe të kërkojnë të mësojnë përmendësh disa sutra themelore për t’u përgatitur për ditën e marrjes së porosive. Periudha e praktikës zakonisht zgjat nga një deri në tre vjet.

Vallja e Vitit të Ri


Arti tradicional Kmer ka shumë forma si vallëzimi, muzika dhe teatri popullor për t’i shërbyer aktiviteteve të komunitetit me rastin e Vitit të Ri Chol Chnam Thmay, Dol Ta, Ókombok, ose dasma dhe festime në shtëpi të reja. .. si Ram Vong, Lam Leo, Kërcimi i Saravanit dhe i njohur kolektivisht si kërcimi Lam Thon, është një kërcim shumë i njohur nga zonat rurale në ato urbane. Kur tingëllonin daullet dhe muzika, çdo çift, të rinj e të vjetër, dolën në mënyrë fleksibël në fushë, duke u zhytur në vallëzimin kolektiv. Valltarja kërcen me krahët e saj përpara gjoksit, ndërsa mashkulli i shtrin krahët gjerësisht si për të mbrojtur partneren e tij të kërcimit.

Tham Khảo Thêm:  Phố đi bộ Nguyễn Huệ về đêm ăn gì chơi ở đâu? | Tin Tức

Kërcimi Lam Thon ka lëvizje mjaft të thjeshta, mjafton të shikoni pak dhe mund të kërceni së bashku. Megjithatë, duhet të ndiqen disa parime, si p.sh.: fillimisht do të kërcejnë personat e moshës më të re dhe me status më të ulët, pastaj të ftojnë mysafirët dhe të moshuarit për të kërcyer dhe shkëmbyer. Sa më shumë raunde të lëvizë formacioni i vallëzimit, aq më shpejt vallëzimi lëviz në ritmin e daulleve. Kur daullja ndalon, të gjithë ndalojnë për të përshëndetur njëri-tjetrin dhe për t’u kthyer në pozicionet e tyre origjinale.

tet-chol-chnam-thmay-9

Çdo vit, gjatë festivalit Chol Chnam Thmay të popullit Khmer, ne shijojmë një atmosferë plot gjallëri dhe gjallëri. Aktivitetet e mbushura me identitet kombëtar në tempujt budistë, vallet tradicionale, etj., të cilat ruhen dhe ruhen në mënyrë aktive nga popujt etnikë Khmer, janë veprime konkrete që kontribuojnë në mënyrë aktive në ruajtjen, ruajnë dhe promovojnë traditat kulturore të komuniteteve etnike në qytet gjithashtu si kontribut në ndërtimin e unitetit të madh kombëtar, ndërtimin dhe zhvillimin e një kulture të avancuar vietnameze të mbushur me identitet kombëtar.

>>> Shih më shumë: Pjata Kmere

Rëndësia e Festivali Chol Chnam Thmay

Kmerët janë ndjekës të devotshëm të Budizmit Theravada (Theravada Budizmi), për shkak të ngjashmërive gjeografike dhe ngjashmërisë në histori, kulturë dhe përkatësi etnike të popullit Khmer në rajonin jugor (Vietnam). me vendet fqinje Budiste Theravada si Kamboxhia, Laosi, Tajlanda , dhe Myanmar, ku budizmi është përhapur dhe i rrënjosur natyrshëm dhe thellë në vetëdijen kulturore të komunitetit Kmer këtu. Edhe pse ka shumë mendime të ndryshme për kohën kur Budizmi Theravada u prezantua në këtë popullsi, mund të pohohet se budizmi ka qenë i pranishëm këtu që nga vitet e para të erës sonë.

Gjatë gati 2000 viteve të ekzistencës dhe zhvillimit në komunitetin Khmer, Budizmi Theravada është bërë elementi më i rëndësishëm që krijon karakteristika kulturore dhe ka një ndikim në të gjitha aspektet e jetës shoqërore të komunitetit.Njerëzit Khmer. Populli Khmer ka shumë festa që rrjedhin nga besimet budiste: Chol Chnam Thmay Tet (festimi i Vitit të Ri); Festimi i ditëlindjes së Budës; Festivali Dolta (devotshmëria birnore – fali mëkatet e të vdekurve); Ooc Oom Boc Festival (ofrim për hënën)… Si një grup etnik i devotshëm, shumica e njerëzve Kmer në Phum, ketrat ose zonat me popullsi të dendur kanë faltore për njerëzit që të vijnë për të kënduar dhe adhuruar Budën. Tempulli për njerëzit Khmer është lidhja e shenjtë e jetës së një personi, kështu që ne shohim se shumica e aktiviteteve të Khmerëve janë të lidhura me tempujt budistë, veçanërisht në Vitin e Ri Chol Chnam Thmay..

Imazhe Tet Chol Chnam Thmay

tet-chol-chnam-thmay-2tet-chol-chnam-thmay-7tet-chol-chnam-thmay-8

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Tết Chol Chnam Thmay -Tết năm mới của người Khmer . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Cakhia TV: Địa chỉ xem bóng đá Sea Games hàng đầu hiện nay

Cakhia TV: Địa chỉ xem bóng đá Sea Games hàng đầu hiện nay

Cakhia TV là địa chỉ cung cấp link phát sóng bóng đá Sea Games với chất lượng Full HD. Tất cả mọi giải bóng hấp dẫn trong…

5 hoạt động không thể bỏ qua khi đi du lịch Phú Quốc dịp tết

Nhiều bạn cứ hỏi Cakhia TV là Tết này đi du lịch Phú Quốc có gì mới và hấp dẫn không? Câu trả lời không chỉ là…

Những địa điểm check in, đi chơi đón Noel tại Hà Nội

Không khí lễ hội ngày cuối năm diễn ra khá rộn ràng và náo nhiệt, nhất là vào tháng 12 với 2 ngày lễ là Giáng sinh…

Lịch trình 3 ngày 2 đêm khám phá Bàu Trắng

Mũi Né – địa điểm du lịch nổi tiếng với Đồi cát đỏ au, lâu đài rượu vang đẹp như trời âu hay bãi đá ông địa…

Top 10 Nhà Thờ Cổ Nhất Việt Nam Còn Tồn Tại Đến Ngày Nay

Việt Nam không chỉ nổi tiếng với những ngôi chùa lớn nhất nhì Đông Nam Á mà còn được nhiều du khách biết đến với những nhà…

10 Nhà Thờ Cổ Nhất Nhì Việt Nam

Việt Nam không chỉ nổi tiếng với những ngôi chùa lớn nhất nhì Đông Nam Á mà còn được nhiều du khách biết đến với những nhà…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *